Obaveštenje povodom novih tarifnih zona za vodu

U cilju dugoročno održivog i redovnog vodosnabdevanja svih naših potrošača i radi smanjenja neracionalne i nenamenske potrošnje vode, JKP „Bukulja“ Aranđelovac počev od 1. maja 2021. godine kreće sa implementacijom tarifnih zona, tj. uvođenjem blok-tarifa za potrošače iz kategorije fizičkih lica.

Uvodimo dve tarifne zone:
prva zona – za mesečnu potrošnju do 25m³ po domaćinstvu i važiće za sva domaćinstva sa pet i manje članova, dok su porodice sa više od pet članova u obavezi da dostave u JKP podatke o broju članova koji žive na istoj adresi kao i lice na koje račun glasi, pri čemu se broj članova domaćinstva množi sa 5m3.
druga zona – za mesečnu potrošnju preko dozvoljene gde se cena svakog prekoračenog 1m³ vode uvećava za 100%.

Naša inkasantska služba svakog meseca očitava brojila potrošača u opštini Aranđelovac, ali postoji veliki broj razloga zašto svaki vodomer nije očitan: zaključana kapija, zaštićen vodomer, pas u dvorištu, parkirano vozilo iznad vodovodnog šahta, krš na šahtu, šaht pun vode ili fekalija, vodomer u kupatilu ispod veš mašine…

Kako bi imali tačne podatke potrošnje vode, do trenutka implementacije tarifnih zona, neophodno je da svaki vlasnik mernog brojila prekontroliše stanje na svom vodomeru i ukoliko postoji bilo kakvo neslaganje sa našim očitanim stanjem to i prijave i na taj način preduprede nepotrebno prekoračenje prve tarifne zone.

Podsećamo potrošače da JKP „Bukulja“ održava vodovodnu mrežu do vodomera korisnika, a da su problemi sa vodomerom i instalacijama nakon vodomera isključivo u nadležnosti potrošača. Iz tog razloga je veoma važno da proverite svoje instalacije, ukoliko ste primetili povećanu potrošnju vode na računu! To ćete učiniti tako što ćete zatvoriti vodu u celom domaćinstvu i proveriti da li vodomer ipak očitava potrošnju, jer u tom slučaju postoji neki kvar koji morate odmah sanirati, kao i neispravan vodokotlić ili slavina koja kaplje, jer oni mogu u velikoj meri uvećati račune za vodu koju niste ni koristili.

Za potrošače koji žive u stambenim zgradama sa zajedničkim vodomerom veoma je važno da dostave u JKP tačan broj stanara u kućnom savetu, iz razloga što se utrošena količina vode deli na broj prijavljenih članova. Problem neispravnih instalacija komšija u istoj zgradi takođe dele svi stanari te zgrade. Podsećamo da mi fakturišemo potrošnju vode prema dostavljenim podacima koje dobijamo od upravnika zgrade ili popunjavanjem obrasca o broju članova kućnog saveta uz potpis tri vlasnika stana uz brojeve ličnih karti.

Ovo su neki od razloga zbog kojih apelujemo na potrošače da razmotrite moguće probleme koji postoje u domaćinstvu ili stambenoj zgradi i reše ih što pre, kako bi izbegli nepotrebno plaćanje visokih računa za komunalne usluge.

Izvor: JKP Bukulja

Jedno reagovanje na na „Obaveštenje povodom novih tarifnih zona za vodu“

  1. Kakve veze ima broj članova domaćinstva sa potrošnjom? Valjda onaj ko dosta troši dosta i plaća, pa je normalno da veliki potrošač (i platiša) ima popust a ne da bude kažnjen.