Prokupac i tamjanika obogatiće ponudu vinarije Tarpoš

Tragom vesti da je aranđelovačka vinarija Tarpoš nedavno prodata, potražili smo odgovore od novog menadžmenta o daljim planovima. Prenosimo intervju sa portala In Store.

Miodrag Krsmanović, generalni direktor ove vinarije otkrio nam je tako da im je trenutni fokus proširenje samih zasada sa novim autohtonim sortama koje sve više u svetu dobijaju na pažnji, kao egzotična vina sveta. Takođe, napominje da će raditi i na proizvodnji visoko kvalitetnih vina koja će vratiti vinariji Tarpoš stari sjaj.

U buducnosti imamo i plan izgradnje smeštajnih kapaciteta u vidu luksuznog vinskog “butik” hotela, pogodnog za sektor MICE turizma i sam razvoj vinskih puteva. Tarpoš hotel će biti inovativan, neobičan i jedinstven u ovom delu Evrope, napominje nam sagovornik.

U planu im je da zadrže sve postojeće internacionalne sorte koje su dostigle 15 godina starosti, a žele i da prate trend u svetu i zasade prokupac i tamjaniku, kao naše autohtone sorte. Planiraju u bliskoj budućnosti i promociju novih etiketa Menuet cuvee crveno i belo vino.

Vinarija Tarpoš trenutno nudi osam etiketa, proizvedenih od internacionalnih sorti, od čega su vina više kategorije Tarpoš Merlot 2013 i Tarpoš reserve 2013 (vino koje je prepoznatljivo kao jedno od najbojlih Merlot vina koje su do sad proizveli). Tu su još i vino po imenu 1804 od sorte Cabernet Sauvignon, Lipar od sorte Sauvignon Blanc, linija Menuet koju čine Menuet Chardonnay, Menuet Cuvee crveno vino i Menuet Cuvee belo, Tarpoš Rose od sorte Cabernet Sauvignon.

Godišnja proizvodnja ove vinarije iznosi oko 40.000 litara vina. Parcela se prostire na trenutnih 10 hektara vinograda, dok je u planu novi zasad od pet hektara, gde će upravo biti posađeni tamjanika i prokupac.

Trenutno najvećih kanal prodaje po volumenu je prodaja u samoj vinariji, kao i u prodavnici restorana Tarpoš. Kanali prodaje su nam podeljeni na HoReCa segment, korporativna prodaja i prodaja u sistemima koji su prijateji kuće Tarpoš – Univerexport, Dis i Fortuna marketi. Prodajna strategija je kreirana u odnosu 70 odsto domaća prodaja prema 30 posto izvoz. Imamo najavljenu potencijalnu saradnju i izvoz na tržište Makaa, što nam daje veliku satisfakciju, napominje Krsmanović.

Budući izgled restorana koji je trenutno u fazi rekonstrukcije, foto: Tarpoš

Prema njegovim rečima, naredna godina će biti ključna kada govore o kreiranju marketing plana i strategije: Promocije na sajmovima kako kod nas tako i van zemlje su nam svakako prioritet. Želimo da naša vina promovišemo na sajmovima poput Wine Expo Hong Kong, Pro wine Shanghai, Wine Expo New York i Pro Wein Duseldorf. Kod nas su nam interesantne degustacije u poznatim vinotekama, kao i manjim sajmovima vina koji okupljaju istinske ljubitelje i poznavaoce vina.

Naša vizija je i da se obratimo sve više korporativnom sektoru, ambasadama i hotelijerima kako bismo promovisali naše vinogorje i bili u direktnoj komunikaciji sa stranim gostima i investitorima u Srbiji.

Poseban akcenat na turističku ponudu

Vinarija Tarpoš pravi strategiju poslovanja u kojoj želi da kreira veoma unikatan doživljaj za svoje posetioce. Tako imaju u planu izgradnju vinskog hotela sa svim pratećim sadržajima u vidu spotskih aktivnosti, organizovanje vinskih šetnji, vinsku dečiju igraonicu, osmišljavanje edukacija i radionica, poslovni klub, cigar salu, teniski teren, wine spots (jedinstveni lokaliteti u vinogradu za degustaciju vina – venčanja u vinogradima, koncerti, predstave i ostala kulturna dešavanja koja će svakako unaprediti kvalitet života lokalne zajednice).

Sama ponuda će uključivati raznolike degustacione pakete, vikend pakete, poslovne pakete, ponudu edukativnog karaktera kao vinska škola. Želja nam je da sa našom opremom za konferencije privučemo pažnju sve više kompanija koje bi uz team building druženja edukovale svoje zaposlene u neobičnom ambijentu.

Moram napomenuti da smo veoma zainteresovani da zajednički stupimo u saradnju i promociju sa nama bliskim vinarijama iz udruženja vinara Šumadije jer samo zajedničkim nastupom možemo napraviti pomak.

Sa ovakvim potencijalom lokacije sa predivnim pogledom, uz stručno osoblje sa dobrim vinima i uloženim trudom, sigurni smo da će vinarija Tarpoš biti mesto koje će okupiti sve ljude koji iskreno uživaju u prirodi, neobičnim ukusima, povezati poslovne entitete, i što je za nas najvažnije napraviti veliku zajednicu koja će nam se iznova vraćati i biti deo naše jedinstvene ponude, kaže naš sagovornik.

Izvor: In Store, Tarpoš