Press "Enter" to skip to content
Foto: DeKovach

Otkrijte lepotu Bukuljskog jezera

Prirodom okruženi Arandjelovac skriva još jedan manje poznat dragulj lepote poznat kao Bukuljsko jezero. Nastalo na površini koja se nekada nazivala Crvena bara, zbog boje gline koja se tu nekada eksploatisala.

Jezero je skriveno šumom, a njegova glavna uloga je da služi kao rezerva vode za snadbevanje grada. Zato postoje određena pravila koja treba poštovati prilikom posete.

Autor ovog teksta prvi je put posetio jezero 2014. godine, i od tada ga redovno posećuje svake godine, jer je udaljeno svega par kilometara od grada. Put do njega je nešto lošiji, posut je pretežno kamenom, ali uz malo volje i planinarskog duha može se preći.

Mesto je idealno za odmor i uživanje u prirodi. Naročito je popularno za prvi maj, kada veći broj ljudi kampuje u šumi koja okružuje jezero. Mir koji vlada svuda oko jezera razbije tek po neka životinja ili ptica svojih prolaskom.

Gusta šuma koja se nadvija nad ivicama jezera stvara prelepe prizore naročito interesantne onima koji to žele da zabeleže fotografijom. Oko jezera se nalazi i po neki zanimljiv lokalitet, poput Cerovitog potoka.

Fotografije ne mogu dočarati u potpunosti lepotu ovog jezera, koliko samo lično iskustvo.

Za posetu dovoljno je da odvojite par sati, a ako idete peške planinarskom stazom možda i celo prepodne. Nećete se pokajati. Bukuljsko jezero je mirno mesto u prirodi za relaksaciju i odmor, a za neke i ribolovačka lokacija.

Pogledajte na mapi kako doći do jezera


Info

Idealno vreme za posetu: april – oktobar.
Oprema: Ne zahteva posebnu opremu, može se doći do jezera automobilom, iako je put kamenit i nešto strmiji. Ukoliko nameravate da šetate šumom poželjne su patike sa čvršćim đonom.