Press "Enter" to skip to content
Izgled vodiča, Foto: DeKovach

Objavljen prvi moderan vodič kroz Šumadiju

Aranđelovac, Kragujevac i Topola dobili su svoj prvi štampani turistički vodič kreiran po standardima savremenog turiste. Inspirisan francuskim vodičima, na formatu idealnom za ranac ili torbu (12×18 cm), na 156 strana i sa više od 200 fotografija, u knjizi „50 najlepših mesta u Šumadiji“ novinar i turistički vodič iz Beograda, Nenad Blagojević opisao je 50 mesta u ovom delu Šumadije. Predstavio je restorane, kuće sa bazenom, seoska domaćinstva, ateljee, prirodu, jezera, manastire i crkve…

Vodič je namenjen putnicima koji samostalno žele da upoznaju lepote centralne Srbije, da u njoj provedu vikende ili duži odmor i prepuste se čarima prirode i svega što nosi epitet „domaće“, a izdavač je Medijska kuća Priče sa dušom iz Aranđelovca.

Sa autorom vodiča, koji je delom stvaran u Gornjoj Trešnjevici, uradili smo kratak intervju.  

Upečatljiv dizajn i format od 12 x 18 cm čine vodič idealnim za poneti

Kako ste i zbog čega odabrali Šumadiju, odnosno Aranđelovac, Topolu i Kragujevac kao lokacije za ovaj vodič?

U Šumadiji sam proveo sve školske raspuste, taj kraj volim od detinjstva, a i u okolini Aranđelovca mi je dedovina na kojoj često boravim. Radeći posao novinara i turističkog vodiča, posebno sa francuskim turistima, primetio sam da Aranđelovac, Kragujevac i Topola imaju velike turističke potencijale, mnogo skrivenih, autentičnih mesta koja su sve popularnija, a nisu reklamirana, a i nadohvat su ruke domaćim turistima iz Beograda, koji vole da putuju vikendom van prestonice.

Dok druge regije Srbije imaju svoje krovne organizacije u oblasti turizma koje ih objedinjeno promovišu, to sa Šumadijom nije slučaj, pa je moj doprinos kao preduzetnika u turizmu i u medijima bio da malo poguram turističku ponudu, barem ove tri opštine, a kasnije nadam se i celu Šumadiju. Tako je nastao ovaj moderan priručnik za turiste koji samostalno putuju.      

Ovo je prvi vodič ovog formata u Šumadiji. Šta čitaoci mogu da očekuju od priručnika „50 najlepših mesta u Šumadiji“?

Kroz celu knjigu prožima se koncept i duh Priča sa dušom, najpozitivnijeg sajta koji uređujem godinama. Takva su i odabrana mesta u vodiču: sa dušom. Naravno da u knjigu nije stala cela ponuda ove regije, ali potrudio sam se da putnicima predstavim kuće sa bazenom, seoski turizam, restorane, manastire, crkve, poneku pešačku stazu, jezera, mesta sa lepim pogledom i dobrom kafom, umetničke ateljee, domaćinstva u kojima se može kupiti slana i slatka zimnica…

Pored 50 lokacija koje sam lično odabrao, pozvao sam 11 lokalaca iz Aranđelovca, Kragujevca i Topole, koji su opisali dodatnih 25 mesta, njihovih omiljenih kutaka u kojima se opuštaju, piju kafu, jedu palačinke ili vode svoje goste.

Za svako mesto naznačene su legende, kao i brojevi telefona ili sajtovi.    

Kome je vodič namenjen?

Vodič je namenjen modernom turisti koji želi da putuje svojim automobilom ili autobusom, koji voli da prenoći u seoskom domaćinstvu, da kampuje ili da odsedne u luksuznom objektu sa bazenom. Koji želi da čuje lokalne priče od meštana, da se sa njima sretne i da proba hranu pripremljenu na plotni smederevca. Knjiga je koncipirana tako da se od predloga u njoj može osmisliti najmanje nekoliko vikenda u svakoj od tri opštine, a da svaki put bude drugačiji: nekad više usmeren religioznim objektima, nekad poslastičarnicama i gradskim mestima, a nekad i potpunom boravku u prirodi.  

Unutrašnjost vodiča obiluje fotografijama i informacijama

Vodič je rađen sa lokalcima, kako sa onima koji predlažu neka od mesta, tako i u dizajnu i fotografijama?

Ideja je bila da ispratim svetske turističke trendove koji su započeti još pre korone, a to je povratak onom iskonskom: noćenje u domaćinstvima, susret i razgovor sa vlasnicima smeštaja, ručak kod lokalaca, poseta malim restoranima sa domaćim menijem, podrška lokalnoj privredi kroz kupovinu domaćih proizvoda…

Nenad Blagojević, autor vodiča

Ko će bolje poznavati svoj grad od onih koji u njemu žive? Zbog toga sam pozvao Kragujevčane, Aranđelovčane i Topolce da sa mojim čitaocima podele svoja omiljena mesta i otkriju nam nove adrese. Da bi knjiga bila 100 odsto šumadijska, osim što je delom pisana u Gornjoj Trešnjevici, angažovali smo dizajnera iz Aranđelovca, Dejana Kovačevića, naslovnu stranu krasi fotografija Aranđelovčanke Valerije Čolović, a sve smo štampali u štampariji Đurđevdan, takođe iz grada pod Bukuljom. Ne smem da zaboravim nesebičnu pomoć više fotografa koji su doprineli da knjiga bude ilustrovana sa više od 200 fotografija.

Gde se vodič može kupiti?

Oni koji žele odmah da imaju vodič, mogu da ga kupe u Turističkoj organizaciji Aranđelovca i u Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevca po ceni od 800 dinara. Prodajemo ga i preko prodavnice sajta www.pricesadusom.com po ceni od 950 dinara (slanje brzom poštom uračunato u cenu).