Press "Enter" to skip to content
Snimanje kadrova za seriju ispred muzeja u Aranđelovcu, foto: Vesna Proković

Snimanje „Kalkanskih krugova“ u Aranđelovcu i okolini

Nova televizijska serija „Kalkanski krugovi“, koja je za kratko vreme dostigla veliku popularnost, snimana je tokom avgusta i septembra na području aranđelovačke Opštine.

Netaknuta priroda, poznati šumadijski predeli sa beskrajnim livadama, njivama, voćnjacima i vinogradima, privukli su filmske stvaraoce da Jelovik, nadomak Aranđelovca, odaberu za glavno mesto snimanja nove televizijske serije „Kalkanski krugovi“, sa radnim naslovom „Zabran“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića. Prva klapa pala je u početkom avgusta, a završena u Narodnom muzeju u Aranđelovcu.

Kadar iz serije, foto: IMDB

– Poslednja klapa pala je u novembru kada su snimani pojedini „flešbekovi“. Premijera je trebala da bude na FEST-u, a emitovanje na televizijskim ekranima je išlo po planu, tokom marta i aprila na kanalima Radio televizije Srbije i Superstar TV-a, otkrio nam je Radiša Brkić, direktor serije.

Reditelj Milan Karadžić, glumica Nina Janković i glumac Bora Nenić, foto: Vesna Proković

Produkcija je okupila sam vrh filmskog glumišta Srbije i mnogo od očekujemo od ovog projekta. Do sada nisam imao prilike da radim sa ovako kvalitetnom ekipom. Radi se o porodičnoj drami koja ima nekih elemenata trilera i horora, ali je u suštini, porodična serija koja se pre svega, bavi problemima savremene porodice i to će gledaoci prepoznati i prihvatiti.

Cela radnja se odvija na obodima zabrana, pa je to ujedno i radni naslov serije, objašnjava Brkić, nadajući se da će se i ove godine snimati nastavak serije na ovim šumadijskim lokacijama.

Tokom deset epizoda prikazana je istorija sukoba između porodica Matić i Jakovljević iz živopisnog sela Dol. Radnja se dešava u sadašnjosti, kada Dejan (Vojin Ćetković) dovodi svoju ćerku (Ivana Zečević) u svoj zavičaj kako bi je odvojio od lošeg beogradskog društva, ali i u prošlosti, početkom dvadesetog veka, kada su se odigrali ključni trenuci za rešenje važnih motiva samih likova. U seriji igraju i Žarko Laušević, Vesna Čipčić, Nataša Ninković, Nina Janković, Mima Karadžić, kao i mlada plejada glumaca Maja Šipovac, Pavle Mensur, Filip Hajduković i mnogi drugi.

Reditelj Milan Karadžić (,,M(j)ešoviti brak”, ,,Budva na pjenu od mora”, ,,Gorčilo”, ,,Biser Bojane”, ,,Komšije”) je u svim svojim ostvarenjima prikazao i lepotu lokacija koje je birao za snimanje i ideja je bila da se i Šumadija, specifična po svojoj lepoti i dobroti ljudi, oslika na način kako je niko do sada nije snimio, kaže Brkić, jer nismo ni znali koliko zanimljivih lokacija ovde ima. Otkrili smo ih tek kad smo došli.

Direktor serije preneo je zadovoljstvo cele filmske ekipe – kako produkcije, tako i glumaca koji zbog svojih ugovornih obaveza nisu mogli da daju izjave i kojima ovaj kraj nije toliko nepoznat. Posebno su bili oduševljeni ljubaznošću domaćina i u Jeloviku i u selu Ranilović.

Reditelj serije Milan Karadžić i direktor serije Raša Brkić, foto: Vesna Proković

„Zabran“ je sniman na nekoliko lokacija u gradu. Pored Muzeja, deo radnje snimljen je i u etno-selu „Divljakovac“, ali i u selu Živkovci, dok je kroz Garaše zabeležen krajolik tokom vožnje. Ljubaznošću Šumadijske eparhije, ovekovečene su ruševine manastira Kasteljan posvećenom Svetom Georgiju u Nemenikućama na Kosmaju.

Serija se snima u zajedničkoj produkciji firmi FireFly, Vision team i Telekom Srbija.

Autor teksta: Vesna Proković, diplomirani profesor filozofije, novinar i bibliotekar