Hotel Šumadija kao ponos Kraljevine

U okviru balneonaseobinske izgradnje 1936-1939. godine pored kupatila, podignut je i hotel Šumadija. Projektant hotela i kupatila, kao i svih drugih objekata tada izgrađenih, bio je Gojko Todić, dok je izvođač radova na hotelu Šumadija bio Đura Borošić iz Beograda.

Kada je 1939. godine završen, hotel je bio jedan od najmodernije opremljenih hotela u Jugoslaviji. Imao je dva sprata, mansardu, suteren i prostranu terasu sa zapadne strane. Glavni ulaz monumentalnog izgleda izrađen je od granitnih stepenica i ukrašen visokim mermernim stubovima. Hotel je raspolagao sa 80 soba i nekoliko apartmana. Svaka soba imala je parno grejanje, toplu i hladnu vodu, luksuzne karniše sa zavesama i bila opremljena luksuznim nameštajem.

„Novi hotel koji je, takođe, sagrađen potpuno je moderan i nalazi se kod samog otvorenog bazena.“

Politika, 1939. godine

Gosti su do svojih soba mogli da stignu koristeći stepenice ili lift koji je takođe bio instaliran u hotelu. U ulaznom delu hotela nalazio se elegantan hol sa stepenicama prekrivenim tepisima i niklovanim držačima, iz kog se ulazilo u veliki i mali salon za ručavanje. U hotelu je postojala i bilijarska sala i lepo uređena čitaonica.

Zadnja strana razglednice koja je putovala za Beograd

Čitaonica je imala fond od preko 400 knjiga, ormare za knjige, stolove presvučene čojom, posebne stolove za čitanje štampe…

Da bi se izašlo u susret gostima koji ne mogu ili ne žele da izlaze iz hotela, kako bi se, po savetu lekara, okupali u nekom od banjskih kupatila, u parteru hotela Šumadija bile su postavljene četiri kade sa hipotermalnom vodom.

Autor teksta: Zorica Petrović Stopić


Tekst preuzet iz Monografije – Dva veka Bukovičke banje.