Press "Enter" to skip to content

Multimedijalna izložba Muzeja “Zbor u Orašcu i Prvi srpski ustanak”

U muzeju u Orašcu od 13. februara 2019. godine posetiocima je na raspolaganju multimedijalna izložba Narodnog muzeja u Aranđelovcu na temu “Zbor u Orašcu i Prvi srpski ustanak”, autora Zorice Stopić Petrović, MA.

Multimedijalna je iz razloga što je po prvi put za jednu ovakvu izložbu u ovom muzeju korišćena napredna tehnologija koja približava događaje iz prošlosti posetiocima na novi i interaktivan način posredstvom tehnologije proširene stvarnosti (eng. augmented reality, skr. AR) i interaktivnog projektora koji prati pokrete ruku.


Deo doživljaja koji prati izložbu je i AR aplikacija (link na kraju članka) koja se može preuzeti sa Google Play prodavnice i koristiti na materijalima izložbe kao što su slike, naslovnica kataloga izložbe ili vebsajta muzeja.

Selo Orašac nadomak Aranđelovca je mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenja Karađorđa Petrovića vrhovnim voždom, na Sretenje, 15. februara 1804. godine. U znak sećanja na ovaj veliki događaj podignuta je u Orašcu crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola i spomen česma u Marićevića jaruzi, muzej i skulptura Karađorđa i tako formiran spomenički kompleks.

Znamenito mesto Orašac obuhvata i dragocene objekte narodnog graditeljstva kao trajno svedočanstvo materijalne kulture na ovim prostorima u 18. i 19. veku.

Preuzmite aplikaciju:


Info

Lokacija: Muzej u Orašcu
Datum i vreme: U pitanju je stalna izložba muzeja u Orašcu, na raspolaganju je svakoga dana od 09:00 do 17:00 časova.
Cena pojedinačne ulaznice: 150 dinara.