Press "Enter" to skip to content
Foto: Narodni muzej Aranđelovac

Vinjeta mineralne vode i udovica – lepotica

U Bukovičkoj banji se svakoga leta birala najlepša devojka. To je bio poseban događaj i devojke su se trudile da na izboru izgledaju što je moguće bolje. Međutim, izbor najlepše devojke 1938. godine mnogo se razlikovao od ostalih. Pred početak izbora znalo se da će lice najlepše devojke postati zaštitni znak banje i da će krasiti vinjetu mineralne vode. To je bio dovoljan razlog da se na Otvorenom bazenu u parku Bukovičke banje okupe sve najlepše devojke iz Aranđelovca. A bilo ih je više nego ikad do tada!

Na izboru se pojavila i Zagorka Bakić (rođena Jevđević), koja je radila na blagajni Otvorenog kupatila. Njena pojava šokirala je mnoge. Mada je bila lepa, Zagorka nije bila tako mlada, a do 1938. godine proživela je mnogo toga: udala se, rodila troje dece, ostala mlada udovica i, što je možda Aranđelovčanima najviše smetalo, nije bila iz Aranđelovca. Zagorka je rođena u Kragujevcu, a tek posle smrti supruga, sudije Bakića, doselila se u Aranđelovac. Njen izbor za lepoticu i zaštitni znak kisele vode Aranđelovčani su teško podneli.

Njeno lice se našlo na vinjetama aranđelovačke kisele vode. Sve do posle Drugog svetskog rata zelena flaša mineralne vode Knjaz Miloš, sa vinjetom na kojoj se nalazi Zagorkina fotografija, krasila je izlog beogradske Kasine. Flaša je iz izloga uklonjena 1946. godine, a tada je i Zagorkino lice prestalo da nam se osmehuje sa vinjete.

Autor teksta: Zorica Stopić Petrović


Tekst preuzet iz Monografije – Dva veka Bukovičke banje.