Press "Enter" to skip to content
Fotografija razglednice iz privatne kolekcije Vladimira Jovanovića iz Venčana

Razglednica sa jednom od prvih fotografija Aranđelovca iz vazduha

Još jedna u nizu topografskih razglednica Aranđelovca sa motivom parka Bukovičke banje. Putovala je 1969, što znači da je snimak mogao nastati i par godina ranije. Zanimljivo je da je ovo jedna od prvih razglednica koja na prednjoj ima snimak Aranđelovca načinjen iz vazduha.

Na prednjoj strani razglednice, u prvom planu, u donjem levom uglu, nalazi se Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Bukovička banja“ i desno od nje fontana, autorski rad Miodraga Gojkovića, vajara iz Beograda. U drugom planu su hoteli „Šumadija“ i „Staro zdanje“. Ipak, prednjom stranom razglednice dominira zelenilo: travnate površine, rundele sa cvećem i zelene krošnje drveća.

Zadnja strana razglednice poslate 1969. godine

Danas je park Bukovičke banje, najvećim delom, uređen po idejama arhitekte Aleksandra Krstića (sa početka tridesetih godina XX veka).

Neznatne izmene u planu načinjene su poslednjih godina prosecanjem novih staza. Zahvaljujući višedecenijski planiranom hortikultulturnom uređenju, park Bukovičke banje danas je jedan od najlepših parkovskih prostora Srbije, jedna od najvećih izložbi skulptura od jednorodnog materijala na otvorenom u Evropi (a možda i najveća), i arboretum u kom su svoje mesto našle mnoge vrste poput ginka, sekvoje i drugog retkog drveća.

Autor teksta: Zorica Stopić Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu