Press "Enter" to skip to content
Fotografija razglednice iz privatne kolekcije Vladimira Jovanovića iz Venčana

Razglednica iz perioda završetka Drugog svetskog rata

Razglednica sa motivom Otvorenog kupatila u parku Bukovičke banje štampana je prvih godina po završetku Drugog svetskog rata. Putovala je 1952. godine.

Otvoreno kupatilo sagradila je Štedionica Dunavske banovine koja je tada imala pravo eksploatacije Bukovičke banje. Sredstvima kredita, koji je podigla zajedno sa banovinskom upravom kod francuske vlade, u zapadnom delu parka, izgradila je kompleks koji je obuhvatao: Zatvoreno kupatilo, Otvoreno kupatilo i hotel Šumadiju. Radovima na izgradnji objekata, po nacrtima državnog arhitekte Gojka Todića, rukovodio je Stanojlo Bader, inženjer iz Beograda.

Čitav ovaj kompleks je bio luksuzno opremljen. Pored Otvorenog kupatila podignut je objekat na sprat sa stotinu kabina za presvlačenje, prostorijama za tuševe, restoranom.

Zadnja strana razglednice sa markicom

„Plaža“ je bila popatošena podom od drvenih gredica (podnožnika, koji se vide na prednjoj strani razglednice), dok su ulaz krasile mermerne arkade i lokali u kojima su bile radnje: frizera, kozmetičara, manikira, pedikira. O luksuzu ovog kupatila svedoče podaci o brojnim drvenim krevetima i ligeštulima za sunčanje, suncobranima sa metalnim postoljem, pletenim stolovima i stolicama, niklovanim čivilucima i pepeljarama, ogledalima…

Razglednica je svedočanstvo da Otvoreno kupatilo nije bilo devastirano tokom Drugog svetskog rata.

Autor teksta: Zorica Stopić Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu