Najsavremenija audio-oprema i digitalni projektor u bioskopu „Dvorane Park“ doprineće češćem prikazivanju filmskih ostvarenja

Centru za kulturu i obrazovanje Opštine Aranđelovac odobreno je 3 miliona i 610 hiljada dinara od strane Filmskog centra Srbije na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji u kategoriji za preddigitalizaciju i digitalizaciju bioskopa, tokom 2020. godine.

„Filmski centar Srbije je i 2019. godine dodelio pola miliona dinara za izradu projektne dokumentacije, što je označilo početak digitalizacije. Kvalitet našeg projekta nagrađen je ovim novim i veoma značajnim iznosom, jer ovaj proces obuhvata nekoliko faza. Prošlogodišnja sredstva omogućila su nam nabavku kompletne najsavremenije audio-opreme i montiranje digitalnog ekrana.

Preostaje još i najznačajnija stavka, a to je nabavka digitalnog projektora za koji smo dobili obećanje za 2021. godinu, čime će ovaj projekat biti zaokružen.

Time će naš grad stati rame uz rame sa gradovima koji imaju najbolje opremljene bioskope. Na ovaj način, sami ćemo moći da određujemo repertoar filmova i dinamiku prikazivanja, a ostvareni prihodi biće dva puta veći“, kaže Saša Simonović, direktor aranđelovačkog kulturnog centra.

Do tada, projekcije u Dvorani „Park“ nastavljaju da zavise od pokretnog 3D bioskopa i epidemioloških uslova. Sa najsavremenijom opremom Aranđelovčani će biti u prilici da češće gledaju filmove najrazličitijih žanrova iz evropske i drugih produkcija, čak i petnaest dana tokom meseca.

Trenutni zastoj u prikazivanju zbog epidemije Kovid-a 19 zaposleni koriste za potpuno opremanje bioskopa kako bi spremno dočekali neko lepše vreme za svet filma i onaj poseban osećaj koji se doživljava na bioskopskoj fotelji.

Autor teksta: Vesna Proković, diplomirani profesor filozofije, novinar i bibliotekar