Miran život Aranđelovca sa razglednice iz 1960-tih

Tokom šezdesetih godina prošlog veka Turistički biro u Aranđelovcu izdao je seriju crno-belih razglednica sa motivima grada. Na jednoj od njih nalazi se motiv raskrsnice tada ulice Maršala Tita i Jadranske.

Na prednjoj strani razglednice u prvom planu je ulaz u zgradu SDK (Službe društvenog knjigovodstva) i, preko puta nje, u FEP-ovoj zgradi na samoj raskrsnici, prodavnica mešovite robe „Beograd“ („Košutnjak“), pa prodavnica „Partizan“ („Beko“), zatim „Prvi maj“ i nešto dalje, sajdžijska radnja. U produžetku su: stari, predratni hotel „Beograd“, Jucina kuća, i tako redom.

Jadranska ulica je bila nešto drugačija. U njoj su jablanovi nadvisili drvene bandere i krovove novoizgrađenih „Fepovih zgrada“. Sve do polovine osamdesetih godina XX veka, ulicu je imanje Živote Simića delilo na dva dela, donji i gornji deo.

Zadnja strana razglednice

U vreme kada je nastala i kada je putovala ova razglednica, automobili su u Aranđelovcu bili retki, a pešaci su spas od sunca nalazili u hladovini lipa. Tokom juna, u vreme cvetanja, miris lipa se mogao osetiti svuda: duž glavne ulice, u parku Bukovičke banje, po okolnim brdima.

Starije Aranđelovčane razglednica će podsetiti na miran i spokojan život varošice, ali i iznenadnu larmu vrabaca čija su se gnezda nalazila u krošnjama drveća širom grada.

Autor teksta: Zorica Stopić Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu