Press "Enter" to skip to content
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Inspektori zatekli kamion firme “Arbag“ u istovaru otpada u reku Kubršnicu

Po nalogu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, republički inspektori izašli su danas na teren gde su na licu mesta zatekli kamion građevinske kompanije „Arbag“ koje je angažovala kompanija „Instone Line“, kako istovara otpadni mulj u reku Kubršnicu na teritoriji opštine Aranđelovac.

Ministarka Vujović je istakla da inspektori detaljno ispituju slučaj, poručivši da očekuje da će počinioci biti najstrože kažnjeni.

Današnji primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku. Čim smo dobili prijavu građana, zahtevala sam od republičkih inspektora da izađu na teren i detaljno ispitaju slučaj, što su zajedno sa lokalnim inspektorima zaštite životne sredine i učinili. Prošlo je vreme kada su takvi postupci bili tolerisani. Pokazaćemo nultu toleranciju prema svima koji počine zločin protiv prirode poput današnjeg slučaja istovara otpada u naše reke – rekla je ministarka Vujović.

Ona je poručila da Ministarstvo koje vodi ulaže velika sredstva i napore kako bi se zaštitile reke, a ovakvi postupci pojedinaca su nedopustivi.

Država će sankcionisati svako neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini i u tome nema povlašćenih ni zaštićenih. Želim da zahvalim građanima koji su zabeležili ovaj slučaj i time dali svoj doprinos u našim naporima da sačuvamo životnu sredinu. Molim građane da nastave da beleže i prijavljuju ministarstvu svaki slučaj ekoloških prekršaja na koji nailaze u svom okruženju, jer samo zajedno možemo da sačuvamo životnu sredinu za dobrobit svih – rekla je Vujović.

Uzorak otpada koji je istovaren u reku Kubršnicu poslat je na analizu u akreditovanu laboratoriju. Republički i lokalni inspektori postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, a o slučaju nezakonitog istovara otpada u reku Kubršnicu obavešteni su i nadležna vodna inspekcija, kao i ekološka policija.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine