Press "Enter" to skip to content
Pogled na vrh Bukulje i Venčac, foto: DeKovach Studio

Bukulja i Venčac nisu vulkanskog porekla

Akademik Vladica Cvetković održao je tribinu 2019. godine u svom rodnom gradu (Aranđelovcu) na temu „Postanak planina Bukulja i Venčac“. Događaj su organizovali Narodna biblioteka “Sveti Sava“ i Udruženje istraživača „Tragovi“, Aranđelovac koji su ovim predavanjem nastavili ciklus istraživačkih tribina.

Geolog, dopisni član SANU i redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Vladica Cvetković, najzad je razrešio uvrežene predrasude i dosadašnja znanja vezana za dve planine na obroncima grada.

Naučna istina je da Bukulja (696m) i Venčac (658m) nisu vulkanskog porekla. Podsećajući da su planine prirodne građevine, objasnio je da su nastale pre oko 15 miliona godina tektonskim pokretima, da pripadaju Dinaridima i da su metamorfnog porekla.

Neobično je da se netačan podatak o vulkanskom poreklu ovih planina može naći svuda na internetu. Jedini toponim koji je nastao od vulkana u ovom okruženju jeste Žuti oglavak (355m) nadomak Aranđelovca i sela Darosava.

prof. Vladica Cvetković

Na predavanju je bilo reči o nastanku planina i stena uopšte, geodinamičkim procesima, ali i tektonskom kretanju Afrike ka severu koje na godišnjem nivou iznosi 2-3 milimetra i pri tom izaziva trusna područja na Mediteranu. Govoreći o specifičnoj genezi aranđelovačkih prirodnih lepotica, istakao je i važnost da svi malo bolje poznajemo geologiju kao nauku, jer takva znanja mogu da spasu ljudske živote. Koncizno predavanje profesora Cvetkovića koje je bilo prilagođeno publici izazvalo ogromno interesovanje.

Akademik Cvetković rođen je 1964. godine u Aranđelovcu, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Na Rudarsko-geološkom fakulteta u Beogradu diplomirao je na smeru za petrologiju i geohemiju, doktorirao sa temom iz oblasti vulkanologije i bio prodekan i dekan.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2012. godine. Član je stručnih udruženja i dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Govori engleski, nemački i italijanski jezik.

Cilj istraživačkih tribina u organizaciji Udruženja i Biblioteke jeste da se sakupljaju i prezentuju znanja iz oblasti prirode, istorije i kulture ovog kraja.

Autor teksta: Vesna Proković, diplomirani profesor filozofije, novinar i bibliotekar