Press "Enter" to skip to content
Foto: DeKovach, Narodni muzej Aranđelovac

Fortuna Market i Šumadija Granit ulažu u projekat restauracije skulptura „Sfinge“ i „Lava“

Kompanije Fortuna Market i Šumadija Granit u saradnji sa Narodnim muzejom u Aranđelovcu učestvuju u projektu konzervatorsko-restauratorskih radova na najstarijim skulpturama u Parku Bukovičke banje – Sfinga, Ivana Meštrovića iz 1934. godine i Lav, Pitera Ginderta, za koju se pretpostavlja da je nastala oko 1916. godine.

Narodni muzej u Aranđelovcu je od 2020. godine preuzeo brigu i staranje nad Zbirkom skulptura u Parku Bukovičke banje i od tada konzervira i restaurira ovo dragoceno kulturno nasleđe kroz projekat „Trag u kamenu“ koji finansira nadležno Ministarstvo.

U poslednje dve godine konzervirano je i restaurirano 11 skulptura i izvršene su stabilizacije 2 skulpture. Taj proces ide sporo, u skladu sa sredstvima koja se dodeljuju na godišnjem nivou, ali temeljno i posvećeno. Skulpture su, prema oceni stručnjaka, u jako lošem stanju.

Konzervatorsko-restauratorske poslove obavlja stručni tim na čelu sa docentom Minom Jović, sa Odseka konzervacije i restauracije Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Detalji sa skulpture Njegoša, pre i posle restauracije, foto: Narodni muzej Aranđelovac

„Izuzetno nam je drago što su Kompanije Fortuna Market i Šumadija Granit prepoznale značaj ovog projekta za kulturu i istoriju našeg grada i odvojile značajna sredstva kako bi, pored postojećeg plana Muzeja za rekonstrukciju skulptura, bile konzervirane i rekonstruisane dve najstarije, a možda i najpoznatije skulpture – Sfinga na Šarenoj kapiji i Lav kod Paviljona Knjaz Miloš (Biveta)“ – izjavio je povodom početka rada projekta, koji je planiran za 7. septembar 2022. Darko Pavlović, direktor Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Na pitanje koji su motivi da učestvuju u ovom projektu, direktor kompanije Šumadija Granit, Stevan Vulićević rekao je: 

“Svesni smo značaja i vrednosti skulptura u Parku Bukovičke banje kako za kulturni život grada, tako i za istoriju umetnosti u Aranđelovcu. Kako je kamen i njegovo oblikovanje deo naše delatnosti, i u bliskoj smo vezi sa umetnicima i delima od kamena, prirodno je da smo želeli da pomognemo na ovaj način, u rekonstrukciji ove dve vrlo značajne skulpture u Parku Bukovičke banje.”

Katarina Aleksić, komercijalni direktor Fortuna Marketa, izrazila je zadovoljstvo povodom početka realizacije projekta, i u razgovoru za Vidi Arandjelovac izjavila:

„Fortuna Marketi su neodvojivi deo Aranđelovca već više decenija, pa je i njegovo kulturno-istorijsko nasleđe važan deo naše kulture i onoga što Fortuna jeste. Kroz finansijsku podršku za projekat restauracije i konzervacije skulptura „Sfinge“ i „Lava“ u Parku Bukovičke banje, kao kompanija koja duboko oseća odgovornost da doprinosi društvu i zajednici u kojoj posluje, snažno podržavamo očuvanje kulture i bogate istorije Aranđelovca.“

Na ovaj način, zajedničkim snagama privatnog i javnog sektora sačuvaće se i obnoviti važni kulturni simboli Aranđelovca.