Press "Enter" to skip to content
Maturanti gimnazije ispred hotela "Staro zdanje", foto: Vesna Proković

Defilei Aranđelovačkih maturanata puni emocija

Trema, radost, neizvesnost, iščekivanje, želja da se izgleda ozbiljno, odraslo, drugačije i posebno, tuga zbog rastanka sa školskim drugarima, stidljivost, nesigurnost ili sigurnost. Veče kada su osećanja najviše izmešana, kada se završava jedan životni ciklus i prelazi na sledeći i ozbiljniji nivo.

Sve ovo donosi proslava mature svakoj novoj generaciji. Tokom dva dana u Praku Bukovičke Banje, prodefilovali su maturanti tri srednje škole. Prve večeri prošetali su đaci Ekonomsko-ugostiteljske škole „Slobodan Minić“ i Tehničke škole „Mileta Nikolić“, a sledećeg dana i Gimnazije „Miloš Savković“.

Ovo je prva generacija koja tradicionalno proslavlja maturu posle 2019. godine.

Čuli su se komentari da su četri godine brzo prošle, da je bilo uspeha i padova, novih i neočekivanih situacija, mnogo novih znanja i stečenog životnog umeća kao i nova iskustva onlajn nastave, ali sve je to život u kojem se svakoga dana uči nešto novo.

-Iz našeg malog grada odlazimo kao veliki ljudi čiji će raspust ili odmor biti rezervisan za povratak kući, uspomenama iz srednje škole i nekim prošlim vremenima. Niko nije savršen, pa tako nisu bili ni profesori, a još više učenici. Jedni druge smo dopunjavali, savetovali, prikrivali mane i isticali vrline, redovali se svakom uspehu, a iz grešaka i neuspeha učili, poručila je u ime svih maturanata, gimnazijalka Iva Stojić zahvalivši se profesorima sa kojima su ukrštali puteve u hodnicima škole.

Ovom prilikom su se još jednom oprostili od svoje drugarice Sofije koja je tragično izgubila život 2018. godine, simbolično pustivši u nebo bele balone sa balkona Starog zdanja.

Najveći aplauz velikog broja prisutnih dobila je učenica Teodora Obradović koja je i pored teške bolesti i lečenja, uspela da hrabro prošeta crvenim tepihom u pratnji svojih drugara.

Teodora Obradović, foto: Aleksandar Avramović
Teodora sa porodicom, foto: Aleksandar Avramović

Đaci generacije na kraju ove školske godine su gimnazijalka Anđelija Bošković, Stefan Milivojević iz Ekonomske škole i Miloš Radovanović iz Tehničke škole.

Posle fotografisanja na čuvenoj terasi Starog zdanja koja pamti i sve aranđelovačke generacije maturanata, matursko veče se svečano proslavilo u hotelu „Izvor“.

Autor teksta: Vesna Proković, diplomirani profesor filozofije, novinar i bibliotekar