Paviljon Knjaz Miloš (Biveta)

Paviljon Knjaz Miloš, ranije poznat kao Izvor kisele vode, nalazi se u okviru Kompleksa „Park Bukovička banja” u Aranđelovcu. Paviljon je bio prva fabrika u kojoj se flaširala mineralna voda, u vlasništvu akcionarskog društva, koja je eksploatisala vodu u prvoj polovini 20. veka.

Zgrada paviljona je podignuta 1907. godine, na mestu izvora čija je kaptaža urađena 1839. godine, prilikom dolaska kneginje Ljubice u Aranđelovac.

Pravljen je po projektu arhitekte Branka Tanazovića u duhu secesije, paviljon je bio jedna od prvih građevina koje su bile podignute u Srbiji od armiranog betona.

Zgrada je imala tri dela. U centralnom delu nalazio se izvor, u desnom ili severnom krilu je bilo postrojenje za flaširanje, a u levom, južnom krilu bio je natkriveni deo namenjen banjskim gostima koji su mineralnu vodu koristili u terapijske svrhe.

Između Prvog i Drugog svetskog rata natkriveni deo dobio je zidove. Paviljon je obnovljen 2016. godine prema projektu arhitekata Jelene Strizović i Aleksandre Lukić iz Odeljenja za urbanizam Opštine Aranđelovac, zašta je postala dobitnik nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe – Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu u kategoriji Konzervacija.

Po završetku obnove pored izvora sa tri vrste mineralne vode, posetioci se mogu upoznati sa istorijatom proizvodnje mineralne vode Knjaz Miloš, kroz svojevrsnu muzejsku postavku i posetiti umetničku galeriju.

Info

Radno vreme: Radnim danima od 08 – 14 časova. Vikendom od 08 – 15 časova.

Cena: Besplatno. Dozvoljeno je natočiti do 0,5 litara vode sa izvora po osobi.

Tekst: Vikipedija