Počinju sa radom kamere za prekoračenje brzine

Na Orašačkom putu, u Banji i Bukoviku od 01. juna počinju sa radom kamere koje beleže prekoračenje brzine kretanja vozila. Na sva tri putna pravca ograničenje brzine je 50km/h.

Prijave sa fotografijama načinjenog prekršaja, datumom i vremenom slaće se na adresu vlasnika vozila. Ukoliko vlasnik automobila u trenutku kad je prekršaj načinjen nije upravljao vozilom ima zakonsku obavezu da navede ime osobe koja je sedela za upravljačem, inače će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak.

„Nakon što kamera usnimi vozača, od strane policijskih službenika se fotozapisi obrađuju, po registarskom broju utvrđuju vlasnici vozila ili upisani korisnici vozila, pa se tek nakon pribavljenih podataka, pozivi sa fotografijama snimljenog prekršaja šalju na adresu vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Brzina kojom se obrađuju podaci, odnosno rok u kome se dostavljaju na kućne adrese, zavisi pre svega od mesta na kome je vozilo snimljeno u prekršaju i vrste prekršaja. Najduži rok je kod prekršaja kretanja žutom trakom, jer je najveći broj izvršilaca ovih prekršaja, te se može dogoditi i da se ovi pozivi dostavljaju i nakon više od šest meseci od dana kada je sačinjen snimak.

Ono što je bitno jeste da je radnja bila zabranjena u trenutku kada je snimak sačinjen“, ističe Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović, u razgovoru za Nova.rs.

Izvor: 034info, nova.rs