U subotu 06. jula otvaranje smotre „Mermer i zvuci“ uz koncert Stefana Milenkovića

Veče prepuno događaja obeležiće svečano otvaranje 59. smotre umetnosti „Mermer i zvuci“. Uz otvaranje dve izložbe – od 19 časova umetnice Dušice Pejić i od 20 časova umetnika koji su učestvovali na prošlogodišnjem simpozijumu „Svet keramike“, od 21 čas svi posetioci Parka Bukovičke banje moći će, potpuno besplatno da uživaju u koncertu našeg istaknutog violiniste Stefana Milenkovića i orkestra Kamerata Novi Sad.

O Stefanu Milenkoviću

Stefan Milenković (u SAD poznat kao Milenkovich) rođen je u Beogradu, 25. januara 1977.

Stefan Milenković je violinista rođen u porodici muzičara, otac mu je bio violinista, a majka pijanistkinja italijanskog porekla. Prve časove violine dobio je od oca sa tri godine, a prvi put je nastupio sa orkestrom sa šest godina. Njegova muzička karijera počela je 1984. godine, a od petnaeste godine živeo je u Italiji. Svirao je za predsednike Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova, kao i za papu Jovana Pavla Drugog.

Foto: Wikipedia

Diplomirao je kao najmlađi student na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i nastavio studije na Školi Džulijard u Njujorku, gde je kasnije i predavao. Postao je profesor na Univerzitetu Ilinoisa i gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svira na violini iz 1783. godine. Njegovi brat i sestra takođe su uspešni violinisti. Dobio je sina Nikolu 2020. godine.

O Orkestru Kamerata Novi Sad

Gradski kamerni orkestar Kamerata Novi Sad osnovan je 1988. godine pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu. Pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, bio je jedan od najboljih orkestara u bivšoj Jugoslaviji, ali je prestao s radom 1999. godine zbog situacije u zemlji. Ponovo je osnovan 2007. godine pod vođstvom violončeliste Marka Miletića, koji je nastavio Vargovu tradiciju.

Od tada, orkestar je zabeležio mnoge nastupe sa renomiranim domaćim i stranim solistima, kao što su Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Andreas Otenzamer i Darko Butorac. Nastupali su na festivalima i koncertnim sezonama širom regiona, često sarađujući sa umetnicima van klasične muzike, uključujući Neleta Karajlića, Bajagu, Ramba Amadeusa, Božu Vreću i grupu Enigma.

Orkestar dobija pohvale za upečatljiv izraz, kvalitet zvuka i pažljivo osmišljene programske koncepte. Koncerti su često tematski angažovani, uključujući antiratne, ekološke, za rodnu ravnopravnost i inkluzivne teme. Koncert-majstor orkestra je Robert Lakatoš, jedan od vodećih violinista svoje generacije. Od prošle sezone, orkestar je zvanično postao gradski kamerni orkestar pod okriljem Kulturnog centra Novog Sada.


Info

Lokacija: Paviljon Knjaz Miloš, Galerija Aleksandar Alek Đonović, Otvorena scena u Parku Bukovičke banje
Vreme i datum: subota 06. jul 2024. od 19:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.