Press "Enter" to skip to content
Foto: D. Bosnić, Narodni muzej Aranđelovac

Ulaznice za Pećinu Risovaču i Muzej u Orašcu

Sa vezanom ulaznicom za Risovačku pećinu i Znamenito mesto Orašac u prilici ste da upoznate bogatu istoriju i kulturu grada.

Pećina Risovača nalazi se na ulazu u Aranđelovac iz pravca Topole. Predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi.

Kao prirodan objekat prava je retkost ne samo za nauku nego i za posetioce koji žele da saznaju nešto o čovekovoj prošlosti. Meštanima je pećina bila poznata i pre 1937/1938. godine kada je počeo rad kamenoloma, ali su postojala samo dva uzana ulaza u podzemnu prostoriju.

Muzej u Orašcu je otvoren u godini obeležavanja 200 godišnjice prvog srpskog ustanka. Muzejska postavka Istorijskog muzeja Srbije prikazuje Srbiju pred ustanak, početak ustanka i zbor u Orašcu, Karađorđa Petrovića, velike bitke ustanka, organizaciju vojske, organizaciju vlasti u Srbiji 1804-1813, prosvetu i školstvo ustaničke Srbije i vojni slom ustanka 1813.

U pećini, kao i u Muzeju, na raspolaganju će vam biti vodiči koji će vas provesti kroz lokalitet i ispričati vam više o nastanku pećine i postavkama muzeja.

Vezane ulaznice za Pećinu Risovaču i Muzej u Orašcu deo su nagradnog fonda za foto konkurs #vidiarandjelovac.