Press "Enter" to skip to content
Izgradnja prihvatilišta je u toku. Foto: Ivan Ivanović

Projekat: Prihvatilište za pse

Kako je na osnovu zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu svaka lokalna samouprava dužna da ima svoje prihvatilište i svoju zoohigijensku službu aktivisti za zaštitu životinja su pisali svim nadležnim institucijama o problemu koji ima Opština Arandelovac i zahtevali poštovanje zakona u oblasti zaštite životinja.

Od 2014. godine Opština Aranđelovac se oglašavala po pitanju izgradnje prihvatilišta ali je nedostajala realizacija projekta.

2016. godine je stigla preporuka zaštitnika građana Sase Jankovića koji je utvrdio nepravilnosti u radu Opštine Aranđelovac i dao predloge kako da se rešava problem. Obavljen je niz sastanaka, na kojima je najavljena skorija gradnja prihvatilišta.

2018. godine FB Grupi ljubitelja životinja pridružuje se i tada neformalno udruženje građana Aranđelovčani&Aranđelovčanke i 2019. godine pokreće javnu peticiju za izgradnju prihvatilišta i uvođenje odluke o popisu i čipovanju svih vlasničkih zivotinja i usvajanje strategije za rešavanje problema napuštenih životinja. Za nekih dvadesetak dana prikupili smo oko 4000 potpisa i iste predali Opštini Aranđelovac.

Takođe smo imali više sastanaka sa predstavnicima lokalne samouprave i predsednikom Opštine Aranđelovac i te godine dobili uverenje da ce prihvatilište biti izgrađeno.

2020. god posle drugog tendera krenula je izgradnja prihvatilišta za napustene zivotinje.

Nadamo se da će kao što su prepoznali potrebu izgradnje prihvatilišta predstavnici lokalne samouprave isto tako razumeti i usvojiti predlog strategije za rešavanje napuštenih životinja kako bih kroz dogledno vreme rešili problem koji imamo na teritoriji Opštine Aranđelovac. Potrebno je nastaviti saradnju na ovom polju u dobrom i pozitivnom smeru zarad svih stanovnika teritorije Opstine Aranđelovac

Galerija: