Press "Enter" to skip to content
Foto: DeKovach

Publikacija „Kad je zanat bio zlatan“

Pojedini stari zanati su izumrli, drugi polako nestaju, dok se neki održavaju, uprkos savremenom načinu privređivanja i savremenom životu.

Publikacija „Kad je zanat bio zlatan“ deo je istoimene izložbe koji su rezultat višegodišnjih terenskih istraživanja starih aranđelovačkih zanata (beleženje kazivanja starih zanatlija, prikupljanje originalnih Majstorskih i Kalfenskih pisama i fotografija vezanih za rad aranđelovačkih zanatlija, fotografisanje in situ, u zanatskim radionicama, na vašarima i pijacama, u parku Bukovičke banje gde su prodavali svoje proizvode), kao i naučno-istraživačkog rada.

U publikaciji je predstavljeno šesnaest zanata: lončarski, kamenorezački, kovački, stolarski, opančarski, ćurčijski, vunovlačarski, abadžijski, terzijski, krojački, užarski, voskarski, berberski, sajdžijski, fotografski i pekarski (pekar i pitar).

Sastavni deo ovog kataloga je, pored spiska izloženih predmeta, spisak zanatlija do 1983. godine, do čijih imena se moglo doći u različitim pisanim izvorima, koji se nalazi u Prilogu.

Publikacija „Kad je zanat bio zlatan“ deo je nagradnog fonda za foto konkurs #vidiarandjelovac.