Press "Enter" to skip to content
Foto: DeKovach

Monografija „Počnimo od pogače“

Projekat Počnimo od pogače (Kultura ishrane u Šumadiji – tradicionalno i savremeno) Narodnog muzeja u Aranđelovcu zamišljen je kao svojevrstan kulinarski vremeplov, koji obuhvata proizvodnju namirnica, preradu i spravljanje raznolikih jela, načine čuvanja i pripremu namirnica za zimu, hranu kao pratioca svih porodičnih, godišnjih i verskih običaja, načine obedovanja, od davnih do današnjih vremena u Šumadiji.

Monografija je rezultat sveobuhvatnih istraživanja u Šumadijskom okrugu, koja obuhvataju opštine Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Knić, Batočina, Rača i Lapovo. Podaci iz dostupne literature dopunjeni su novim saznanjima iz arhivske građe i sa terenskih istraživanja. Poseban doprinos predstavlja dokumentovanje savremenih načina proizvodnje i pripreme, kao i mesta čuvanja i konzumiranja hrane, čime je upotpunjena slika kulture ishrane u Šumadiji.

Luksuzna Monografija pod radnim naslovom “Počnimo od pogače – Kultura ishrane u Šumadiji“ deo je nagradnog fonda za foto konkurs #vidiarandjelovac.