Press "Enter" to skip to content

Izložba kafe u muzeju u Aranđelovcu od 16. maja do 18. juna

U utorak 16. maja u 19:00 u Narodnom muzeju u Aranđelovcu otvorena je izložba: „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“. Na izložbi su predstavljeni modeli ploda i semena kafa arabike, robuste i liberike i i uzorci kafe sa brojnih lokacija širom sveta. Posetioci imaju priliku da vide prepariranu životinju – azijsku cibetku koja se hrani plodovima kafe, a koja stvara najskuplju kafu na svetu – kopi luvak.

Deo izložbe je posvećen i običajima posluživanja kafe u Srbiji tokom istorije, kao i našem tradicionalnom posluženju koje predstavlja – kafa, slatko i voda.

Na izložbi je predstavljena Etiopija kao postojbina kafe, priča o kafi kroz istoriju njene proizvodnje i prerade, priča o evropskim i beogradskim kafedžinicama, osnovni tipovi pripreme kafe, kofein, najraznovrsniji ukusi kafe, kao i mnoge druge zanimljivosti.

Posetioci će biti u prilici da saznaju kako je kafa dospela u Evropu, kako je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, zašto su ljubitelji kafe kažnjavani batinanjem, kako se kafa prvo koristila prvo kao versko piće, a zatim kao lek; zašto je kafa tokom istorije bila zabranjivana, kako je kafa dobila odobrenje pape u 16. veku, zašto su se žene u Engleskoj bunile protiv kafe, šta je to pergament kafa itd.

Izložbu prati i publikacija «Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu» autora Aleksandre Savić, u luksuznoj štampi u izdanju Prirodnjačkog muzeja.


Info:

Lokacija: Narodni muzej Aranđelovac
Vreme i datum: utorak 16. maj 2023. od 19:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.