Press "Enter" to skip to content
Foto: Vikipedija

19. avgusta predstavljanje knjige Vesne Kapor „Nebo tako duboko“

Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“ u saradnji sa Centrom za kulturu Aranđelovac i Narodnom bibliotekom „Sveti Sava“ 19. avgusta organizuje književno veče na kome će biti predstavljena knjiga „Nebo tako duboko“ Vesne Kapor.

O knjizi

Nekoliko glasova-aktera grca tkivo novele-romana Vesne Kapor u izrazima bola zbog gubitka mlade devojke-ćerke, emotivne ikone svih, pogotovo porodičnih vrednosti. U toj polifonoj tužbalici i potresnoj hronici žalosti dominira bol majke: imaginarne i dokumentarne reči i misli, kojima naša autorka od proze čini plač, a plač je jedan od oblika stare poezije. U drevnom plaču, i drevna tuga dobila je obrise i efekte modernog pripovedačkog dela.

O autoru

Vesna Kapor rođena je u Nevesinju, u Hercegovini, gde je završila osnovnu školu Risto Proroković i Srednjoškolski centar Blagoje Parović. Filološki fakultet završila u Beogradu. Objavila roman Tri samoće ili mjesto nedovršenih stvari (SKZ, 2010, Filip Višnjić, 2011) i zbirku priča Po sećanju se hoda kao po mesečini (Agora, 2014, Filip Višnjić, 2016). Dobitnica je nagrade Laza Kostić i Nagrade Miloša Crnjanskog.

Zbirka priča Po sećanju se hoda kao po mesečini bila je i u najužem izboru za Andrićevu nagradu, nagradu Stevan Sremac i nagradu Meša Selimović. Kratku prozu Kao što i vama želim objavila u kraljevačkoj Povelji, 2016. godine, a zbirku priča Venac za oca, 2018. godine u beogradskoj SKZ. Dobitnica je nagrade Kondir Kosovke devojke za 2018. godinu. 

Radi u Studentskom kulturnom centru u Beogradu kao urednik književnog programa. Autor je regionalnog književno-vizuelnog konkursa za mlade pisce Reč u prostoru i priređivač istoimenog zbornika.


Info:

Lokacija: Plato ispred Otvorene scene, Park Bukovičke banje
Vreme i datum: petak 19. avgust 2022. od 18:00 časova
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.

Izvor: Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“, Vikipedija, Makart.rs