Press "Enter" to skip to content
Foto: Narodna biblioteka Sveti Sava

09. septembra u Biblioteci predstavljanje knjige “Velika u Aranđelovcu – Veličani i Gornjoržaničani u Aranđelovcu i Topoli“

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje knjige „Velika u Aranđelovcu – Veličani i Gornjoržaničani u Aranđelovcu i Topoli“ Stanka D. Paunovića. Knjiga je izašla ove godine u okviru izdavačke delatnosti Narodne biblioteke „Sveti Sava“ i štampana je posthumno jer njen autor nije doživeo objavljivanje.

Kroz dokumentarističku građu, autor je povezao svoja dva zavičaja – onaj iz kog je potekao i onaj u kojem je živeo. Prema njegovim rečima motiv za nastanak ove knjige je da se potomci stalno podsećaju na karakterne osobine predaka, njihovu večnu i stalnu borbu za opstanak kao graničara, za očuvanje identiteta, nasleđa, tradicijske kulture, slobodarske baštine i etničke časti. Ovu monografsku publikaciju čine i podaci i registri o žiteljima Velike u Aranđelovcu i Topoli.

Stanko Paunović rođen je u Velici 1950. godine. Školovao se u Velici, Murini, Zemunu i diplomirao na Višoj tehnološkoj školi u Aranđelovcu. Bio je zaposlen u Elektroporcelanu, radio kao instruktor vožnje, predsednik ispitne komisije, bio svestrani sportista, obavljao više društveno-političkih funkcija. Pisao je i pesme. Objavio je zbirke „Trošo“ (2005), „Slike iz Velike“ (2017), „Velički velikomučenici“ (2017). Preminuo je 9. aprila 2021. godine.

O knjizi govore recenzenti Ivan Zlatković i Rade Živković, kao i Zvonko Paunović, autorov sin.


Info:

Lokacija: Čitaonica Narodne biblioteke Sveti Sava Aranđelovac
Vreme i datum: četvrtak, 09. septembar 2021. u 18:00 časova.
Cena pojedinačne ulaznice: besplatno.

Imate komentar?

    Ostavite odgovor