Press "Enter" to skip to content

Intervju: Danila Loginov – Sugrađanin koji kreira 3D svetove

Priča o ideji 3D filma “Bukovička banja krajem XIX i početkom XX veka” pružila je jedan novi pogled na istoriju Aranđelovca.

Kreator ove ideje je Danila Loginov, 3D modelar, programer i inženjer sa kojim smo razgovarali o njegovom životu u Aranđelovcu, poslu kojim se bavi i budućim planovima koji očekuju Aranđelovac u 3D svetu.

VA: Možeš li nam reći nešto više o sebi?

Danila: Zovem se Danila Loginov, poreklom sam iz Ukrajine, sa Krima, a u Aranđelovac sam došao 2013. godine. Živim već 6 godina ovde. Bavim se 3D modeliranjem, po struci sam Inženjer – programer.

U Krimu sam po završetku studija radio kao programer, a nakon nekog vremena svoju pažnju sam prebacio na 3D modeliranje, gde sam se usko specijalizovao za 3D rekonstrukciju istorijskih objekata.

Kako često volim da kažem, tu sam na jednom mestu spojio moje interese za 3D grafiku, istoriju i arhitekturu.

VA: Kako si doneo odluku da živiš u Aranđelovcu?

Danila: Sasvim slučajno. Rekao bih da je to bila neka Božija promisao. Ja i moja porodica smo tražili kuću, koju smo i našli u Orašcu, a onda se “preselili” i u Aranđelovac.

I evo nakon niza godina, mogu reći da sam jako zadovoljan što smo tako slučajno odabrali baš ovaj grad.

Dopada mi se način na koji je uređen, lep je grad i ima dosta istorijskih zanimljivosti, što mi je posebno drago.

VA: History in 3D je naziv brenda pod kojim već 7 godina kreiraš 3D rešenja, možeš li nam više reći o njemu?

Danila: U početku su mi 3D rekonstrukcije bile hobi, dok sam još bio na fakultetu u Krimu. Nakon nekog vremena, kada sam se dovoljno usavršio, počeo sam i profesionalno da se bavim time u specijalizovanim programima za 3D.

Stigli su i prvi ozbiljniji projekti, a onda se rodila i ideja brenda History in 3D, da se oživi istorija na moderni način, odnosno da se iskoriste moderne tehnologije kako bi se prikazale stvari iz prošlosti.

Moj poseban interes je antičko doba, ali sam radio i na nekoliko projekata vezanih za moderno vreme, 19. i početak 20. veka.

Postoje dva projekta vezana za Rusiju, jedan od njih je Sevastopolj, a drugi Perm. Tu su i projekti za Grčku, oko 10 gradova je rekonstruisano.

I naravno Rimski projekat na kojem radim od samog početka pokretanja History in 3D, koji je najveći i glavni projekat.

VA: Projekat Park Bukovičke Banje u 3D koji je predstavljen početkom 2018. godine, izazvao je veliku pažnju šire javnosti. Kako je on nastao?

Danila: Kada sam došao u Aranđelovac, otkrio sam da ima vrlo interesantnu istoriju. Zanimalo me je kako je nastao, kako se razvijao i izgledao početkom 20. veka i pre Drugog svetskog rata.

Razmislio sam i shvatio da mogu da poslužim gradu, pošto sam sada već postao deo njega i on mene, sada sam Aranđelovčanin :),  i da mogu da iskoristim moje iskustvo u izradi rekonstrukcije Bukovičke banje.

To sam ostvario kroz saradnju sa Narodnim muzejem u Aranđelovcu, i drago mi je što je projekat uspešno realizovan i što ga je publika dobro prihvatila.

VA: Na kojim projektima trenutno radiš?

Danila: Trenutno radim na nekoliko projekata, koji podrazumevaju izradu različitih 3D modela, ne samo u domenu istorijskih okvira.

Što se tiče History in 3D, tu postoje dva projekta – Rimski projekat, koji će do kraja ove godine biti realizovan, i on označava novu fazu u radu History in 3D jer neće biti realizovan u formi video snimka, već kao 3D aplikacija.

Drugi pojekat, koji je manji u obimu, a koji će takodje biti predstavljen kao 3D aplikacija jeste Dioklecijanova palata u Splitu.

Rad sa 3D aplikacijama bi predstavljao novi korak u razvoju History in 3D koncepta.

VA: Koji su planovi za dalje?

Danila: Želim da veštine koje stičem kroz rad na ovim novim projektima iskoristim u rekonstrukciji starog Aranđelovca u 3D, odnosno rekonstrukcija grada početkom 20. veka, koja bi osim video snimka, takođe bila realizovana i kao 3D aplikacija.


Info

Pogledajte projekte History in 3D na Youtube-u: Danila Loginov

 

Ostavite prvi komentar

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Projekat Vidi Arandjelovac je završen. Od 15. septembra 2019. sadržaji na portalu neće biti ažurirani. Hvala svima koji su nas pratili.