Press "Enter" to skip to content
Foto: Mat Napo / Unsplash

Od subote kovid propusnice

Na danas održanoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemija Kovida 19 doneta je odluka o uvođenju Kovid propusnica za ugostiteljske objekte. Ovu odluku nakon sednice potvrdila je i premijerka Ana Brnabić dodajući da će primena početi u subotu 23. oktobra od 22 sata.

„To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba.

Premijerka je objasnila da kovid-propusnice ne znače samo da je obavljena kompletna vakcinacija.

„Kovid propusnica nisu samo vakcine. To su i: potvrda druge, odnosno treće doze vakcine koja nije starija od 7 meseci. Ukoliko ste primili drugu dozu i niste nakon 7 meseci primili treću, neće vam biti validan kovid sertifikat, negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Takođe, negativan, antigenski test, ne stariji od 48 sati, sertifikat da ste preležali kovid u prethodnih 210 dana. Za strance tu je validan EU digitalni kovid-sertifikat“, objasnila je ona.

Trenutnu epidemiološku situaciju premijerka je ocenila kao katastrofalnu i dodala da „Iako imamo preko 50 preminulih dnevno, i mnogo zaraženih, niko ne misli da je svrsishodno da poštuje mere zbog toga smo krenuli u pooštravanje mera“. Kako je rekla, inspekcijski nadzor poštovanja mera je pojačan za 10 odsto i da je broj izrečenih kazni uvećan za 200 odsto. „Kažnjavaju se pravna lica, kažnjavaju se kovid-redari.

Izvor: RTV Šumadija

Be First to Comment

Ostavite odgovor